sâmbătă, 27 aprilie 2013

De sezon

Pentru ca luna aceasta leurda este cruda si numai buna pentru cules, va prezint o reteta pentru o pasta ce poate fi folosita peste spaghetti sau carnea prajita la gratar sau pentru a îmbunatati gustul unor sosuri.

Leurda creste în paduri sau pe malul râurilor, în locuri umbroase si are frunze lunguiete si lucioase, asemanatoare celor de lacramioare. Ceea ce le face deosebite, este mirosul puternic, asemanator cu cel al usturoiului. De fapt, leurda este un soi de usturoi salbatic. Frunzele culese înainte ca planta sa înfloreasca (pâna la mijlocul lunii mai ) sunt crude si numai bune pentru pasta miraculoasa :)

Eu am preparat-o astazi, din aproximativ 200 g. frunze leurda. Dupa ce le-am spalat, am tocat frunzele fara codite, cât am putut de marunt. Se poate folosi bineînteles mixerul, eu însa pregatesc totul manual, de aceea în final, pisez frunzele în mojar, pentru o mărunțire cât mai fină. Am turnat 100 ml. ulei virgin de masline si am adaugat 50 g. parmezan ras fin, 50 g. seminte de pin (cumparate gata prajite si sarate) taiate marunt cu cutitul, sare si piper dupa gust. Compozitia a umplut un borcan de 320 ml. Borcanul închis cu capac metalic, se pastreaza la frigider, pasta putând fi folosita timp de pâna la un an.

 Frunzele de leurda se consuma de preferinta proaspete, deoarece la fel ca si usturoiul, prin încalzire leurda își pierde aroma distinctiva. 13Angi a scris acum câteva zile despre leurda, oferind reteta unei placinte!
Ca si usturoiul, leurda are proprietati antibacteriene si carminative si poate fi folosita pentru reglarea unor tulburari gastro-intestinale. Are efect pozitiv asupra nivelului de colesterol si exista în compozitia unor preparate medicinale pentru stimularea metabolismului. Leurda are deasemenea efect curativ eficient în ateroscleroza, hipertensiune arterială și boli intestinale.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
pentru rubrica Happy Weekend - tabel de înscriere la Blind Love - Elly Weis

18 comentarii:

  1. Am citit si eu articolul Lui Angi despre leurda dar nu stiu de unde sa o iau aici. Nu am stiut nici în Romania de ea! Cred ca este tare buna, dar de unde sa o iau?
    Sa ai un weekend minunat draga mea!
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea Minnie, leurda este răspândită în toată Euroasia, în special estul Europei și Caucaz. Creste salbatic :) pe aici pe la mine, pe malul Lechului (râul care se varsa în Dunare), este plin de leurda!
      Te pup si eu. O seara minunata draga mea!
      PS: Tot nu pot introduce fotografii pe blog, decat din Chrome...

      Ștergere
  2. Arata tare bine pasta de leurda. Seamana cu pesto italian doar ca in loc de leurda se foloseste busuiocul....
    Zi faina sa ai!;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai perfecta dreptate, Geanina draga. Pasta de leurda seamana perfect ca si consistenta cu pesto, dar bineînteles ca are gust de usturoi.
      pup. Seara faina! :)

      Ștergere
  3. Stii ca in primul moment mi s-a parut, vazand imaginile, ca sunt frunze de margaritar (lacramioare)? :) Chiar seamana.
    Cum spune si Minnie, nici eu nu am aflat decat din auzite despre ea si mai de de curand la voi. La tine si la Angi :) Banuiesc ca se gaseste de regula in zone apropiate de paduri... Cred ca e foarte buna si ca are proprietati excelente. Anul viitor am sa vad daca e de gasit pe undeva. E interesant ca, preparata astfel si pastrata la rece, poate rezista timp de un an.
    Happy weekend, Carmen draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am descoperit multe mirodenii si plante aromatice, de cand sunt in Germania. Plante care bineânteles ca exista si in Romania, insa nimeni nu le baga in seama. Aici se gateste muuuuult de tot cu busuioc, cu cimbru, cu pelin, rozmarin, cu salbei, ca sa nu mai pomenesc de patrunjel, marar si leustean! Eu am permanent pe pervazul geamului de la bucatarie, cel putin trei tipuri de verdeturi (bucsuioc, patrunjel, rosmarin), indiferent ca e vara sau iarna!
      Precis ai sa o gasesti! Dar daca la voi e foarte cald - cum mi-a spus mama ca este ca vara, atunci probabil ca leurda a inflorit deja si deci nu mai e buna de cules. Dar in locurile umbroase precis vei mai gasi cate ceva :) Daca nu, la anul.
      O seara faina, Elly draga!

      Ștergere
  4. Eu n-am auzit de ea nici macar "din auzite". Deci nu cunosc , nu-mi dau cu parerea.
    Dar cum zice cineva mai sus, ma duce cu gandul la pesto din busuioc.
    Weekend fain Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ah, ce-mi place leurda! Voi incerca reteta ta...

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici eu nu am mai auzit de ea, de consumat nici atat, dar din ce spuneti voi pare ok :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Am sa i-o arat mamei mele, ea e innebunita in primavara asta c leurda, ar folosi-o la orice. E drept ca si arata foarte bine acolo la tine in bucatarie :)

    Te pup si un weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mulţumesc pentru reţetă draga mea, cu siguranţă o voi folosi.
    Weekend cât mai plăcut şi... să ne povesteşti! :) pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. Carmen ne prezintă o reţetă naturală de leurdă pusă la conservat.La mine se mănâncă leurdă numai de vreo zece ani încoace.Nu o pun la conservat, ci doar o cumpăr ocazional primăvara din piaţa mea de cartier, o piaţă destul de mare şi, de regulă, bogată în tot ce vrei (şi ce nu...vrei !!!).Azi se găsea leurdă astfel : o legătură mare costa 1 RON.Marfă pe alese !
    Mulţumim, numai bine şi...poftă bună! :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. Rareori mancam asa ceva...Nu ma omor dupa ea, desi zilele trecute am avut-o pe lista de cumparaturi primita de la "sefele" mele :)) Prefer salata verde....

    RăspundețiȘtergere
  11. Pare delicios. Nu prea ma omor dupa verdeturi, dar multumim pt prezentare.

    RăspundețiȘtergere
  12. :( trebuie să recunosc că n-am cunoscut această plantă !
    Foarte interesant să mă interesez dacă prin „pădurile” noastre crește așa ceva :))))
    Trebuie să fie foarte interesantă,mai ales uinui mare amator de ai ca mine !

    RăspundețiȘtergere
  13. Mie sa-mi spui la ce poti folosi pasta asta.Leurda o stiu,dar nu am mancat.Pasta mi se pare mai acceptabila.

    RăspundețiȘtergere
  14. :)Ce bine arata pasta de leurda!
    Parca ii si simt mirosul proaspat de usturoi.

    Cand eram mai mica ma atrageau florile micute si albe ca de lacramioare.Era prea tare ca sa-l pot manca.:)
    Fiind prea caldpoate numai in zona de munte,spre Moneasa as mai pute gasi,dar e departe.
    Acum am precut la salata,spanac si frunze de papadie,ceapa verde,marar si patrunjel...toate din gradina mea.Am uitat de ridichile care inveselesc putin verdeata din bol.:)
    Zilele trecute Mark,sef bucatar al familiei,Si-a facut la pranz,dupa cea venit de la scoala,o portie sanatoasa de salata de verdeturi din solar,apoi si-aluat un iaurt simplu cu o lingura de mustar si a amestecat-o cu salata.A mai rupt bucati de branza de vacuta si mi-a dat sa gust.A fost tare buna,dar impreuna cu Teddy au terminat toata bunataea,iar mancare nu le-a mai trebuit pana la cina.:))

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte,util atricolul! Felicitari!
    Happy weekend !

    RăspundețiȘtergere